WAT IS DE
ENERGIETRANSITIE?
WAT IS DE
ENERGIETRANSITIE?

SCHONE ENERGIE, SCHONE PLANEET

De energietransitie. We zitten er al middenin. Maar wat is het nou eigenlijk echt, en waar doen we het voor?

EEN NIEUW SYSTEEM

Het komt erop neer dat we in Nederland steeds minder fossiele brandstoffen gebruiken, en steeds meer duurzame. Dus: weg met steenkool, olie en aardgas. En kom maar door met wind-, water- en zonne-energie. Ook wordt er steeds meer energie hergebruikt. Door huizen te verwarmen met warme lucht uit fabrieken, bijvoorbeeld.

Dat lukt niet van de een op andere dag. Want het betekent een complete verandering van ons energiesysteem. We hebben steeds meer energie nodig, en dus wordt ons energienetwerk meer belast.

LEKKER BELANGRIJK

Je weet het vast, maar al dat gestook met fossiele brandstoffen zorgt voor te veel CO2 in de atmosfeer. Zo veel, dat de aarde opwarmt. En op een te warme aarde smelten de poolkappen, stijgt de zeespiegel, en zorgt klimaatverandering voor allerlei andere grote problemen. Bovendien raken fossiele brandstoffen ook gewoon op.

Dus moet het anders. Schoner. Zodat we in 2030 45% minder CO2 uitstoten dan in 1990 en in 2050 95% minder. En daar zijn super veel technische impact-makers bij nodig.

VEEL TE FIXEN

De komende jaren moeten miljoenen huizen, kantoren, ziekenhuizen, netwerken, en grondstoffen verduurzaamd worden. Net als vervoer en landbouw. Er komen steeds meer zonnepanelen en windparken bij. En die moeten allemaal weer aangesloten worden op het energienetwerk. Huizen gaan van het gas af en auto’s zijn steeds vaker elektrisch. Of wat dacht je van auto’s op waterstof?

Maar, wat doen we eigenlijk als het bewolkt of windstil is? En leuk dat we van het gas af gaan, maar waarmee verwarmen we de huizen dan het best? Waar slaan we alle opgewekte elektriciteit goed op en blijft alles wel een beetje betaalbaar? Flinke uitdagingen, dat snap je. Maar dàt we ermee aan de slag gaan is een no brainer.

POWER UP THE PLANET

De energietransitie houdt onze planeet straks schoner. Dus hebben we nu energie-techneuten nodig die de boel klaar maken voor de toekomst. Slimme aanpakkers met een technische opleiding dus. Iets voor jou? Check hier met welke mbo of hbo studies jij straks impact kunt maken.